Monday, October 15, 2007

Fixade alla avsnitt av Eureka i helgen vilka jag och gumman kollade på i helgen

http://www.scifi.com/eureka/

Helt OK serie med både humor och Sci-Fi, lite farligt dock att ha hela säsongen på DVD...blir lätt att man kollar på avsnitt efter avsnitt..hehe.

På tal om vetenskap och Sci-Fi, som Eureka handlar om..
Såg ett program igår om ryska raketmotorer, dom utvecklades under "Månkapplöpningen" med USA. Dessa motorer som blev kvar när ryssarna lade ner sitt projekt, i och med 4 krasher irad, var helt otestade. Dom hittades i en hangar undangömda och inpackade 20 år efteråt och USA blev tvungen att bita i det sura äpplet att dom trots miljarder av dollars och 20 års tid ännu INTE kommit ens i närheten av vad denna motor presterade. Som jämnförelse kan sägas att i den första raket dom så småningom använde en av dessa motorer(dom hittade 60st!!!!) var det från början tänkt att det skulle sitta 5-6 motorer...nu behövde dom bara en och den var ändå 10% starkare än dom 5 skulle varit!
Man kan väl så här med facit i hand säga att ryssarna lade ner sitt projekt aaaningen för tidigt, precis när man tagit fram en supermotor(motorerna var problemet och den direkta orsaken till att raketerna exploderade)
Men ryssarna satsade helt enkelt ALLT på detta, det byggdes nya städer runt anläggningen med skolor och affärer ENBART för att forskning och arbete skulle flyta på utan störningar. USA däremot hade ju budget och annat hängande över sig och fick lite skygglappar i forskningen.
Sen kan man ju fundera om det verkligen var 4 st motorhaverier som orsakade att dom lade ner, kan ju ha funnits nån amerkansk "James Bond" där som pillat på nån skruv imotorn..vem vet....faktum kvarstår att dom byggde en motor som var helt överlägsen idag redan för 20 år sedan.


Na nu lite mat i magen..frid!

No comments: